
Karen Maes, schepen van Groenvoorziening, is blij met de ommekeer die is ingezet in het groenbeleid van het district Deurne. Sinds de kleine drie jaar dat zij nu schepen kan de inwoner van Deurne enkele merkbare veranderingen zien.
"We kiezen resoluut voor duurzaam groen, dit is steeds de basis. Dat is groen dat jaar na jaar terugkomt en minder onderhoudt nodig heeft. Daarbovenop werken we vaak met een wild bloemenpakket of bloembollen om accentkleuren te geven. Maar het meest kiezen we voor heesters, vaste planten en meer bomen," aldus Maes.
"We zetten ook meer in op beplanting onderaan de bomen. Dit fleurt de boom mooi op en is bovendien goed voor insecten en vogels. We willen evolueren naar zoveel mogelijke kleurrijke bloemenweides en plantsoenen, die op termijn een waardige vervanger kunnen zijn voor de bloementorens."
Een mooie voorbeeld hiervan is de bloemenweide aan de Menegemlei die heel het voorjaar geel kleurde en nadien overging in een bonte kleurenmengeling. Spijtig genoeg speelde in de zomer de droogte mee, maar dat is de natuur. De ingang van het Boeckenbergpark werd tot een kleurrijk plantsoen van vaste planten en bloemen omgevormd. De letters van het Boeckenbergpark komen nog terug en worden geplaatst op de zone waar nu gras is.
Bij heraanleg van straten zorgen we altijd voor onderbeplanting voor bomen, neem maar eens een kijkje in de Tweegezusterlaan. Maar er is meer: we deden ook een uitbreiding van het Bisschoppenhofpark naar de Gallifortlei. Bomen, banken en plantsoenen wisselen elkaar af. Ook het plantsoen aan de Baron Leroystraat en de Alfons Schneiderlaan werd vernieuwd.
Daarnaast zaaiden we op verschillende plaatsen bloemenweides in, zoals naast het zwembad en de bib. De plantsoenen van het Wim Saerensplein en aan de Gallifortlei werden mooi aangelegd en nieuwe bomen werden geplant. Nieuwe bomen kwamen er de laatste twee jaar overal in Deurne, je kan ze herkennen aan hun rood of geel lintje. Dit is nodig zodanig de groenwerkers herkennen en weten dat ze deze boom moeten water geven.
Maar ook de bijen merken deze veranderingen op. Dat resulteerde bijvoorbeeld in een zeer goed eerste oogstjaar van honing op het dak van de Arena. De imker begon daar in het voorjaar met ondersteuning van het district en heeft nu al twee oogsten achter de rug! En we blijven verder werken aan een bijenvriendelijke gemeente. Naast de bijenkasten van Sint Rochus en op het domein van de luchthaven, zijn we pas gestart in de volkstuin Drakenhof. Volgend jaar wordt een zoet jaar vol honing!
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter