
Hitterecords en een langdurig sproeiverbod deze zomer maakten duidelijk dat klimaatverandering geen verre toekomst is. Het is een realiteit die een grote impact heeft op ons dagelijkse leven. Steden zoals Antwerpen zijn extra kwetsbaar. Door teveel grijs en een tekort aan groen en oppervlaktewater, warmen ze immers sneller op en kunnen de intensievere buien niet natuurlijk afvloeien. Dat zorgt voor onleefbare temperaturen, waterschaarste of net voor overstromingen. Ook in Deurne.
Versneld werk maken van structurele maatregelen die ons beschermen zou dan ook een absolute topprioriteit moeten zijn. Maar dat lijkt voor onze beleidsmakers slechts een belofte op papier: berichten over niet gehaalde doelstellingen volgen elkaar in ijltempo op. Of het nu gaat om de naleving van de klimaatakkoorden, de beloofde energietransitie en het licht dat dreigt uit te gaan, de aanplant van stadsbossen, meer en betere fietsinfrastructuur en openbaar vervoer of het verbeteren van onze luchtkwaliteit: de factuur schuift telkens weer door naar de volgende regering, de burger en onze (klein)kinderen.
De mondiale uitdaging is groot en vraagt doorgedreven inspanningen op alle niveaus. Omdat het lokale antwoord ligt in steden met meer groen en water, biedt dit ook een unieke kans om grote sociale, leefbaarheids- en gezondheidswinsten te boeken.
Ook Deurne kan dat!
Met een hele reeks maatregelen nemen we in overleg met de hogere overheden en samen met de Deurnenaar het voortouw in een klimaatneutraal district tegen 2050. Als pesticidevrij en bijenvriendelijk district, grijpen we alle kansen om de biodiversiteit te versterken.
Drie groene longen tussen stad en rand, onderling verbonden door groene nerven en aangesloten op een volledig overkapte Ring, brengen ons de nodige verkoeling, ventilatie, wateropvang en -buffering bieden. We grijpen alle mogelijkheden aan om te ontharden en vergroenen, zodat iedere Deurnenaar vanuit de woning zicht heeft op groen. We stimuleren dat ook in voortuinen en op speelplaatsen.
We ondersteunen groepsrenovaties met energie-efficiënte ingrepen of groendaken. Via een platform kunnen bewoners of eigenaars die ruimte of spullen willen delen elkaar gemakkelijker vinden.
We zetten in op lokale economie, voorzieningen en een vlot openbaar vervoer in eigen buurt. We versterken lokale en gezonde voedselproductie met meer samentuinen en eetbaar groen op straat. Tot slot onderzoeken we de mogelijkheden naar collectieve warmtenetten en gedeelde hernieuwbare energieproductie op daken van scholen, sporthallen, garages, etc.. Kortom: we stomen samen Deurne klaar voor de toekomst.